Gordijnen wassen: ontdek hier hoe je dat het beste doet

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw raamdecoratie. Daarom is het belangrijk om je raamdecoratie de nodige aandacht en zorg te geven zodat deze er als nieuw blijft uitzien. Hoe je jouw raamdecoratie het best kan onderhouden, hangt natuurlijk af van het type raamdecoratie. Zo vragen overgordijnen een ander onderhoud dan lamellen of plisségordijnen. Dankzij onze gouden tips houd je jouw raamdecoratie in topconditie!

Overgordijnen

Overgordijnen creëren een gezellige sfeer in elke ruimte, maar hoe houd je ze nu precies schoon? Door ze goed te onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur van jouw raamdecoratie, maar blijven ze ook hun oorspronkelijke charme behouden. Wil je graag jouw overgordijnen zelf wassen? Dat kan voor bijna al onze stoffen. Contacteer ons even vooraf, dan controleren we het snel voor jou! 

• Verwijder vooraf de haken om je gordijnen te wassen.

• Zorg dat de trommel van je wasmachine maximaal voor de helft gevuld is. 

• Je wast de overgordijnen best koud (of maximum 30°) op een fijn programma, met een beetje wasmiddel, maar zonder wasverzachter. Stel het toerental voor centrifugeren in op maximaal 600 toeren. Zo zijn de gordijnen nog goed nat aan het einde van het programma. 

• Bevestig de haken opnieuw, hang de overgordijnen onmiddellijk terug op aan de rail, sluit de gordijnen en laat ze zo drogen.

Ben je geen zo’n fan van do it yourself? Dan kan je ook kiezen voor professionele reiniging en ze naar een wasserij brengen. We raden aan om overgordijnen niet té vaak te wassen, maar enkel wanneer het nodig is. Een regelmatig onderhoud van je overgordijnen zal ervoor zorgen dat ze hun mooie uitstraling behouden. 

Vouwgordijnen

Het reinigen van vouwgordijnen kan op verschillende manieren. Voor een snelle opfrisbeurt kan je de zichtbare stof heel gemakkelijk met een zachte borstel of plumeau afnemen. Wil je ze graag wat grondiger reinigen? Contacteer ons dan eerst even om te controleren of de stof wasbaar is.

Vouwgordijn afhalen:

• Laat het vouwgordijn volledig naar beneden.

• Klik de optrekkoorden onderaan het vouwgordijn aan de achterzijde los uit het afsteloogje. Als er op het afsteloogje een extra veiligheid zit, moet je die er eerst afklikken. 

• Maak het vouwgordijn bovenaan aan het optreksysteem los van de velcro. Let goed op: Wanneer de stof van het systeem gehaald is, moet je de optrekkoorden beneden laten hangen. Trek deze zeker niet op, want zij zullen door gebrek aan gewicht bovenaan in het systeem volledig verstrikt geraken. 

• Als je het vouwgordijn op een tafel legt met de achterzijde naar boven, kan je aan de linkerzijde de baleinen er één voor één uitschuiven. Let hierbij op dat de hulsjes met het veertje, die op het uiteinde van de baleinen zitten, niet wegspringen. 

• De onderlat kan er ook aan de linkerkant uitgeschoven worden. Hiervoor trek je de hoek van de stof een beetje naar beneden.

Stof wassen:

• Een wasbare stof mag in principe op 30° gewassen worden, maar vaak is het voldoende om ze gewoon koud te wassen. Gebruik een beetje wasmiddel en geen wasverzachter.
• Qua programma kies je de instelling voor een fijne was en centrifugeren stel je in op max 600 toeren. Zo is de stof nog goed vochtig wanneer ze uit de wasmachine komt.

Vouwgordijn terugplaatsen:

• Haal de vochtige stof onmiddellijk na het beëindigen van het wasprogramma uit de wasmachine.

• Leg de stof op tafel en schuif de onderlat en de baleinen met de hulsjes en veertjes terug in de stof.

• Kleef de stof terug mooi recht op het optreksysteem met de velcro. 

• Steek de optrekkoorden van boven naar beneden door alle ringetjes en klik ze onderaan vast in de afsteloogjes. Zorg bij het vastklikken dat het koordje tot in het laatste gaatje van het afsteloogje vast zit. Dit met het knoopje in het touwtje onder het afsteloogje. Indien hier een extra veiligheid op zat, klik je dit er opnieuw op vast.

Lijkt dit geen eenvoudige klus voor jou? Geen zorgen, je kan vouwgordijnen altijd laten reinigen door een professionele wasserij.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn gekend om hun fijne afwerking en strakke uitstraling. Indien je lang wil genieten van je plisségordijnen raden we aan om, net zoals bij andere raamdecoratie, ze ook regelmatig te reinigen. Stof kan heel gemakkelijk verwijderd worden met behulp van een zachte borstel of plumeau. Voor hardnekkige vlekken kan je beter een vochtige doek gebruiken. Let wel op dat je niet te enthousiast bent en zorgvuldig te werk gaat zodat je de gordijnen zeker niet gaat beschadigen. Zo geniet jij altijd van stralende gordijnen! 

Rolgordijnen

Rolgordijnen creëren een prachtig schouwspel van licht en hebben een stijlvolle uitstraling. Maar hoe behoud je die uitstraling nu? Na een lange tijd kunnen rolgordijnen vies worden. Geef ze een make-over en verwijder eenvoudig stof met een stofzuiger, plumeau of een zachte doek. Heb je rolgordijnen in een screenstof? Dan kan je vlekken gemakkelijk verwijderen met een vochtig doekje of zelfs met een natte spons met detergent. Dit zijn stoffen die heel gemakkelijk zijn in onderhoud. Andere rolgordijnstoffen zijn minder geschikt om vochtig te reinigen omdat er vochtkringen op de stof kunnen ontstaan. Contacteer ons gerust bij twijfel.

Paneelgordijnen

Koos jij voor de strakke, moderne look van paneelgordijnen? Dan vraag je je vast ook af hoe je deze het best kan reinigen. Voor het verwijderen van stof en vuil kan je het best gebruik maken van een plumeau of een stofzuiger. Zijn er vlekken aanwezig die niet gemakkelijk te verwijderen zijn? Dan is het belangrijk om te kijken welk type stof gebruikt werd. Heb je paneelgordijnen in een screenstof? Neem dan een spons met lauwwarm water en tover die vlekken weg. Hebben jouw paneelgordijnen echt nood aan een ultieme schoonmaakbeurt? Leg ze dan in een badje van lauwwarm water en laat ze even weken. Paneelgordijnen kunnen ook gemaakt worden uit andere rolgordijnstoffen of vouwgordijnstoffen. Voor deze paneelgordijnen kan je de voorschriften hierboven terug vinden. 

Houten jaloezieën 

Horizontale jaloezieën zijn enorm trending vanwege hun stijlvolle uitstraling. Ze voegen aan elk interieur een stukje warmte toe. Helaas kan er op jouw prachtige lamellen al snel een stoflaagje vormen. Het is belangrijk om je lamellen regelmatig te onderhouden zodat ze goed blijven functioneren en een lange levensduur genieten. Verwijder het stof met een droog microvezeldoekje, een zachte borstel of best met een statische plumeau. Kantel voor je gemak eerst de lamellen in 45° naar je toe. Begin bovenaan met het reinigen en ga zo naar beneden, op die manier voorkom je dat het stof terugvalt op de reeds schoongemaakte lamellen. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen omdat deze de vernislaag van je houten of bamboe lamellen kunnen aantasten. Je kan ook een speciale opzetborstel op je stofzuiger monteren om je jaloezieën schoon te maken. 

Aluminium jaloezieën

Aluminium jaloezieën zorgen voor een moderne en strakke look in je interieur. Bovendien kan je gemakkelijk spelen met zowel lichtinval als privacy. Ook op aluminium lamellen vormt er zich al snel een stoflaagje. In tegenstelling tot houten lamellen, mogen aluminium lamellen wel gereinigd worden met een licht vochtig doekje. Maar dit kan ook perfect met een droge doek of borstel. Het is belangrijk om gebruik te maken van zachte materialen zoals een zachte doek om je aluminium lamellen te beschermen tegen krassen.

Met deze tips kan je alvast aan de slag om jouw raamdecoratie terug spik en span te maken. Twijfel je nog of heb je vragen? Aarzel dan niet om onze experts te contacteren.

Maak een afspraak en kom langs in ons Inspiration House

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Bel mij op

Eén van onze raamdecoratie adviseurs belt jou op wanneer dit jou het beste past.

Wanneer mogen wij je bellen om samen een gepast moment te vinden?
Adres
This field is for validation purposes and should be left unchanged.